Някои нововъведения изглеждат родени за мигновен успех: автомобилът, електрическата крушка, пералната

...
Някои нововъведения изглеждат родени за мигновен успех: автомобилът, електрическата крушка, пералната
Коментари Харесай

40 години стигат: възходът и падението на MTV

Някои нововъведения изглеждат родени за незабавен триумф: автомобилът, електрическата крушка, пералната машина - всеки от тях е основан, с цел да задоволи търсенето на нещо, което не е съществувало преди. В момента, в който хората научат какво улеснение, бързина или надеждност дава въпросната облага, успехът и приходите й са обезпечени. 

С MTV - признака на попкултурата, чието първо лъчение е през август 1981 година, напълно не е било по този начин. Макар че каналът диктува ритъма на 80-те (и началото на 90-те) години, трансформира се в знак нацяло едно потомство, а след това сътвори прототипа на съвременното риалити шоу, първоначално той напълно не е признат с възторг. Прохождането на кабелния канал, чието име се дешифрира като Music TeleVision, е посрещнато с безразличие и даже насмешки от музикалната, рекламата и медийната промишленост. Дори компанията майка Warner Amex е скептична, въпреки че го създава с цел да се възползва от възходящия в края на 70-те години пазар за кабелна тв. Първоначалните предавания са единствено за щата Ню Джърси, а първият изпълнителен директор си спомня сложната борба за одобрение на канала и отпущането на запаси за него. Както продуцентът на студиото на MTV Робърт Мортън отбелязва: " Можехме да обясняваме, че стартираме музикален канал и ще пускаме видеоклипове, единствено че хората не знаеха какво означава " видеоклипове ". (Макар че рекламни филмчета за песни се снимат още от 60-те, а през 1975-а се появява и първият същински музикален клип - " Бохемска рапсодия " на " Куийн " ).  " Главната съставка в програмата на MTV са  " видеозаписи " или " видеа ": настоящи записи, илюстрирани от 3-4-минутни видеофилми ", написа по това време сп. " Тайм " в изречение, което през днешния ден звучи като непохватно преведено с Google транслейт. 

Първото предаване на MTV започва амбициозно - 

 

с фрагменти от излитането на совалка

 

и думите " дами и господа, рокендрол ". Първата ария е емблематичният сингъл на английската ню уейв група The Buggles с ясното обръщение Video Killed the Radio Star ( " Видеото умъртви радиозвездата " ).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР